Torsdags-tip: Forskellen på en europæisk og en amerikansk realkreditobligation

Dette indlæg er mere end 500 dage gammelt. Markedsforhold, priser, regler mv. kan have ændret sig, siden jeg skrev indlægget.

I Europa laver vi covered bonds – særligt dækkede obligationer – og i USA laver de Residential Mortgage Bond Securities.

Det blæser tit i vinden, hvad forskellen egentlig er, så lad os få det slået fast en gang for alle:

A covered bond is a recourse obligation of a (European) bank that is collateralized by mortgages (or whatever); the buyer’s cash flows are guaranteed both by the mortgage pool and the bank. A mortgage securitization is a nonrecourse obligation of a shell company that is collateralized by mortgages; the buyer’s cash flows are guaranteed only by the mortgage pool. Credit risk – the risk that a loan will default – really is transferred by a securitization, and really is not transferred by a covered bond. The different facts lead to different accounting, which accurately reflects the facts.

Citatet er fra Dealbreaker’s indlæg U.S. Banks Would Look Scarier If They Were European Banks, som blandt andet nævner, at det er værd at huske på, hvor mange flere klassiske bankopgaver, der bliver løst uden om bankernes balancer i USA relativt til Europa.

Ved at rykke udlån over i SPV’er slipper de amerikanske banker uden om solvenskrav og tilsvarende fordyrende elementer, der dog kan sænke noget systemisk risiko (risikoen er den samme, bare placeret et sted, hvor den er billigere end på bankens balance). Jeg er i hvert fald glad for, at jeg ikke sidder i styrhuset hos det amerikanske finanstilsyn og skal overskue deres morads af et shadow banking system. Med kapitalkrav i Europa, der er mere end rigeligt på vej op, skal vi dog nok komme op i gear med sekuritiseringer og få stablet vores eget shadow banking system på benene.

Europa and the Bull (#1)
Europa and the Bull (#1) (Photo credit: cliff1066™)

Skriv et svar