Dyrt for Nykredit at lave tolagsbelåning pga. høje kapitalkrav i RO-centeret

Dette indlæg er mere end 500 dage gammelt. Markedsforhold, priser, regler mv. kan have ændret sig, siden jeg skrev indlægget.

I forrige uge skrev de gæve analytikere fra SEB en bemærkelsesværdi pointe:

For hver 10 milliarder kroner NYK G [Obligationer til Nykredits andetlag] vokser vil kravet til overdækning i nominelle termer alt andet lige stige med 2,7 mia. kr.

Kort fortalt er det altså rigtig dyrt for Nykredit at koncentrere den risiko i et særligt kapitalcenter. Det bliver ikke sjovt for låntager først at betale for lav likviditet i RO-serierne, så efterfølgende at skulle komme med ekstra bidrag til væsentligt forhøjede kapitalomkostninger pga. ratingkrav – og stadig skulle komme med dobbelt tinglysningsafgift til staten (som endda bliver sat op til sommer.)

Samtidig noterer vi os at 2-lags kapitalcenter G hos Nykredit nu har et overdækningskrav på hele 26,81%.

I takt med at Nykredits 2-lagsbelåning bliver mere omfattende vil kapitalcentervolumen gradvist vokse (aktuelt ca. 20 mia. kr.).

Allerede nu koster det stort set det samme at opretholde AAA på NYK G som i NYK E selvom NYK E er ca. 6 gange så stort målt på volumen. For hver 10 milliarder kroner NYK G vokser vil kravet til overdækning i nominelle termer alt andet lige stige med 2,7 mia. kr. En estimeret total stigning fra Q3 til Q4 på ca. 11 mia. kr. er et ganske markant beløb og i lyset af Nykredit’s offentlige udmeldinger
om, at de i forvejen skal øge kapitalgrundlaget markant over de kommende år, vil dette øgede
krav fra S&P ikke være med til at mindske denne udfordring fremadrettet.

Kilde:
Opdaterede krav til overdækning fra S&P for at bibeholde AAA
SEB Essens torsdag d. 7. marts 2013

Respekt til Nykredit, hvis de kan få succes med tolagsbelåning. Jeg tvivler. Så vidt jeg husker, bliver de teoretisk set sikrere SDO’er ikke priset billigere end de konkurrerende institutter, selvom der jo burde være lavere LTV’er hos Nykredit…

Standard & Poor’s (Source: Wikipedia)

2 kommentarer til “Dyrt for Nykredit at lave tolagsbelåning pga. høje kapitalkrav i RO-centeret”

Skriv et svar