Hvorfor er BNP-vækst interessant?

Dette indlæg er mere end 500 dage gammelt. Markedsforhold, priser, regler mv. kan have ændret sig, siden jeg skrev indlægget.

Er Danmark i recession? I dag kommer Danmarks Statistik med nationalregnskabet for første kvartal 2013, der bl.a. indeholder bruttonationalproduktet, og derfor også den udviklingen i BNP siden sidste kvartal. Det kommer helt sikkert til at præge dagens mediebillede.

Er dagens tal negativt, er Danmark i økonomisk recession for anden gang siden det kraftige fald i 2008-2009. Sidst var i 2011. Det er dog værd at huske at tallet er behæftet med en del usikkerhed, og at Danmarks Statistik har haft det med at oprevidere de kvartalsvise BNP-tal.

Recession og økonomisk tilbagegang er skidt; det er kodet ind på rygraden i enhver medieforbruger. Men hvorfor er det nu, det er værd at bekymre sig om BNP-vækst? Her følger en god forklaring fra Federal Reserve Bank of St. Louis:

Why is economic growth important? A growing economy produces more goods and services for its population, including more health care and education. And, generally speaking, more is better.

But greater production of goods and services is only one factor that contributes to well-being. Many meaningful aspects of life cannot be quantified in GDP. An evening walk on the beach or an afternoon playing Frisbee in the park may bring you satisfaction; in fact, you might value either activity greatly. […]

GDP is not designed or intended to measure well-being; it is meant to measure output/production in terms of dollars. Simon Kuznets, the economist who pioneered the national income accounting process, warned “The welfare of a nation can scarcely be inferred from a measure of national income.”

Den interesserede læser kan med fordel læse resten forklaringen i artiklen GDP: Does it mesure up?

Danmarks bruttonationalprodukt (BNP)

Én kommentar til “Hvorfor er BNP-vækst interessant?”

Skriv et svar