Aktieanalytikere skal holde sig gode venner med selskaberne, men købsanbefalinger behøver ikke være profitable

Dette indlæg er mere end 500 dage gammelt. Markedsforhold, priser, regler mv. kan have ændret sig, siden jeg skrev indlægget.

Fire amerikanske professorer har spurgte aktieanalytikere (på sell-side) om, hvordan de vurderer aktier, og hvilke incitamenter, analytikerne arbejder under. Resultatet af rundspørgen er, at tingene præcist som forventet: Analytikernes vigtigste job er at holde sig gode venner med de selskaber, de udsteder henholdsvis købs- og salgsanbefalinger på, og ikke at deres handelsanbefalinger rent faktisk er profitable.

The survey found that “accurate earnings forecasts and profitable stock recommendations have relatively little direct impact on their compensation.” Instead, industry knowledge and connections are what count. […] Analysts report that private phone calls are the most useful form of contact they have with senior management, and that maintaining strong relationships with management is fundamental to their success.

Because maintaining good relationships with management is so crucial, being cut off from management would be devastating. According to Sharp and Call [two of the analysts], it would hurt their relationship with buy-side clients who expect them to provide access to management, and losing that access would also get them into trouble with the sales and marketing folks at their own firms.

Det er ikke overraskende, men det er godt at få slået fast nok engang.

Som investor kan man bruge denne viden til at konstatere at købsanbefalinger har lille værdi. Salgsanbefalinger har til gengæld lidt større værdi som rødt flag, for det må stå grelt til, hvis en analytiker på trods af incitamentsstrukturen kan få sig selv til at udstede en salgsanbefaling og risikere et dårligt forhold til selskabets ledelse og færre forretninger mellem selskab og egen arbejdsgiver.

Opsummering af analysen med tabeller
The Shocking Truth About Wall Street Stock Recommendations
The Motley Fool

Selve analysen
Inside the ‘Black Box’ of Sell-Side Financial Analysts
Lawrence D. Brown, Andrew C. Call, Michael B. Clement og Nathan Y. Sharp

Skriv et svar