Lande med stor andel af boligejere har højere arbejdsløshed

Dette indlæg er mere end 500 dage gammelt. Markedsforhold, priser, regler mv. kan have ændret sig, siden jeg skrev indlægget.

Det kommer næppe som en overraskelse, og mange har sikkert allerede set noget lignende på andre blogs, men for en sikkerheds skyld: To amerikanske økonomer har undersøgt sammenhængen, og det viser sig, at jo flere der ejer egen bolig, des højere arbejdsløshed (godt nok er R^2 ikke videre høj men lad os nøjes med den kvalitative tolkning af grafen for nu…). Nu er der givetvis mange effekter i spil (fx er spredningen af arbejdsløshed høj for lande med høj andel), og sammenhængen ikke nødvendigvis så kausal, som regressionen herunder giver indtryk af, men det er ikke desto mindre interessent.

Arbejdsløshed som funktion af hvor mange der ejer deres bolig.

I Danmark er det på trods af “verdens bedste realkreditsystem” i øvrigt kun omkring 51% af befolkningen, der ejer egen bolig. Det er på niveau med Frankrig og Holland, men lavere end Italien, Storbritannien og Spanien. Med al den fokus, der er på boligejere i medierne, troede jeg egentlig andelen var højere.

Andel der ejer egen bolig i udvalgte OECD-lande i 2004. (OECD 2011)
Andel der ejer egen bolig i udvalgte OECD-lande i 2004. (OECD 2011)

 

Does High Home Ownership Lead to Higher Unemployment?
Freaknomics Blog

Does High Home-Ownership Impair the Labor Market?
David G. Blanchflower and Andrew J. Oswald
May 2013

Graf nr. 2 er fra
The Evolution of Homeownership Rates in Selected OECD Countries: Demographic and Public Policy Influences,
af Andrews, Dan and Aida Caldera Sánchez
OECD Journal: Economic Studies, Vol. 2011/1.

Skriv et svar